♦ Hint yağı geçmişten günümüze uzanan ve faydaları yıllar içinde anlaşılmaya başlanan önemli bir yağ….

♦ Binlerce yıl öncesi eski Mısır’da hint yağının doğumu stimule etmek için kullanıldığı görülmekte...

♦ Tarihsel Kullanımına baktığımızda ;

  • Hint yağı tohumları, MÖ 4000 yıllarına dayanan Mısır mezarlarında rastlanılmaktadır. Yavaş yanan bu yağ o dönemde çoğunlukla lambaları yakmak için kullanılmıştır.

  • Herodot ve diğer yunanlı gezginler , aydınlatma, vücut merhemleri , saç çıkarmak ve cilt dokusunun iyileştirilmesi için hint yağından bahsetmektedirler. Kleopatra'nın hint yağını gözlerinin beyaz bölümünü aydınlatmak ve saç güzelliğinde kullandığı bilinmektedir.

  • Ebers Papyrus, M.Ö. 1552'de yazıldığı sanılan eski Mısır’a ait tıp bilgilerini içeren en eski ve en önemli yazmadan biridir. İçerdiği yaklaşık 700 reçete ile eski çağ hekimliğine ışık tutan Ebers Papirüsü, dolaşım sistemi, kan damarlarının tüm vücudu sardığı, kalbin kanı dağıtan bir merkez olduğu gibi bilgileri içermesi, o dönemde tıbbın ulaştığı seviye hakkında şaşırtıcı ipuçları vermektedir. Burada hint yağı bir müshil olarak tanımlanmaktadır.

  • Hindistan'da hint yağı , M.Ö. 2000'den beri lamba, yerel tıp alanında , ruhani , ayurveda ve diğer etno-medikal sistemlerde müshil, bağısakları temizleyici ve katartik olarak kullanıldığı bilinmektedir.

  • Geleneksel Ayurvedik tıp, hint yağını artrit hastalığını iyileştirmede ilaçların kralı olarak görür..

  • Hint yağı, İtalyan diktatörü Benito Mussolininin rejimi altındaki paramiliter Blackshirts tarafından zorlama aracı olarak kullanılmıştır. Muhalifler ve rejim karşıtları bu yağı büyük miktarlarda almaya zorlanmış ve sonuçta ölüme neden olabilecek ciddi ishal ve su kaybı yaşamışlardır .Bu ceza yöntemi, birinci Dünya Savaşı sırasında, İtalyan şair ve Faşist taraftarı Gabriele D'Annunzio tarafından ilk kez düşünülmüştür.


⇒ Hint yağı, ‘ricinus communis ‘ olarak bilinen hint bitkisinin tohumlarından ısı uygulanmaksızın preslenerek elde edilen sabit bir yağdır. Bu yağ %80 oranında bir trigliserit olan risinoleik asit içerir.. Bunun dışında oleik , linoleic, linolenik , stearik , palmitik asit ve dihidroksi stearik asitleri içermektedir. Hint yağının sağlığa faydalı olmasının en önemli nedeni içerisinde doymamış yağ asitlerini barındırmasıdır. Renksiz veya çok açık sarı renkli hafif kokulu bir yağdır.

⇒ Hint yağı tohumu da dahil olmak üzere hint yağı bitkisi oldukça güçlü bir toksin olan risin içerir. Ancak risin yağ çıkarma işlemi sırasında etkisizleştirilir.

⇒ Hint yağı, Afrika başta olmak üzere Hindistan bölgesinde yaygın olarak elde edilmekte ve kullanılmaktadır.

⇒ Dünyada hint yağı üretimi yılda iki milyon ton civarıdır. Hindistan dünya hint yağı üretiminin %75’ini üretmekte bunu Çin , Mozambik ve Etiopya izlemektedir.


♦  Hint yağı geleneksel olarak laksatif olarak kullanılsa da son yıllarda antienflamatuar ve antibakteriyel özelliklerinden dolayı kullanımı giderek artmaktadır.

♦ Hint yağı kullanımı cilt, saç ve sağlık için faydalıdır. Ayrıca çeşitli kozmetik, sabun, tekstil, masaj yağları hatta ilaçlarda da kullanılmaktadır.

                                      

  • Hint yağı uzun yıllar laksatif olarak kullanılmıştır. Ancak bugün laksatif etkili daha modern ilaçlar bulunmaktadır.

  • Hint yağı oral yoldan alındığında ince bağırsakta lipaz enziminin etkisiyle parçalanarak gliserol ve risinoleik asid'e dönüştürülür. Pürgatif etkisi risinoleik asit'e bağlıdır. Risinoleik asid bağırsak mukozası üzerinde tahriş edici etki yapar. İnce bağırsağın epitel hücrelerinde Na+ , K+-ATPaz'ı inhibe ederek suyun absorbsiyonunu engeller ve sonuçta diyare oluşur. Bu yağ müshil olarak kullanıldığında yağın etkisi kullandığınız yağ miktarına doğrudan orantılı olduğu için kolayca ayarlanabilir. Normal doz yetişkinler için 1 ile 2 yemek kaşığı ve 2-12 yaş arası çocuklar için 1 ila 2 çay kaşığıdır. Daha lezzetli hale getirmek için yağ portakal suyuyla karıştırabilir.

  • Kolonda etkisini gösteren diğer müshillerin aksine, hint yağı etkisini ince bağırsaklarda göstermeye başlar. Yağ, aldıktan 2-5 saat içinde bağırsakların tamamen temizlenmesini beklenir.

  • Hint yağı içeriğindeki risinoleik asit ve doymamış yağ asitlerinden dolayı çok güçlü bir nemlendirici etki ve antimikrobiyal etki gösterir. Özellikle egzema , dermatit, ciltteki kızarıklıkların rahatlamasını sağlar. Anti-enflamatuar etkisi nedeni ile artrit ağrılarında, enflamasyonda ve kas ağrılarında masaj yağı olarak kullanılır.

                                   


Kas Ağrısını Giderir :

  • Hint  yağı, vücuttaki sıvıların dolaşımını destekleyen ılık bir yağ olarak düşünülür. Masaj yağı olarak mükemmeldir ve kaslara aşırı yüklenilmesinden kaynaklanan ağrıyı rahatlatabilir. Güçlü egzersiz veya aktif spordan sonra ağrıyan kaslarınız varsa, ağrıyan bölgeye biraz hint yağını sürün ve ovalayın.

  • Hint yağı aynı zamanda uçucu yağlar için iyi bir taşıyıcı yağdır. Masajı daha rahatlatıcı ve iyileştirici yapmak için birkaç damla roman papatya , biberiye veya nane uçucu yağını bir çorba kaşığı hint yağına ilave edin.

                                     


Eklem Ağrısını Yatıştırır :

  • Hint yağının neredeyse % 90'ını oluşturan risinoleik asidin analjezik ve antienflamatuar özellikleri çalışmalar ile belgelenmiştir. Bunun büyük bir kısmı lenfatik sistem üzerindeki dekonjestan etkisinden kaynaklanmaktadır.

  • Vücudun her yerinde geniş bir ağ oluşturan lenf damarları, dokulardan atıkları toplar ve eliminasyon için kana taşır. Bu damarlarda tıkanıklık ve toksik atık birikimi, eklem ağrısı ve enflamasyona neden olan artrit gibi bir çok hastalıkta rol oynar.

  • Artrit ağrılarında, karabiber veya hint biberi (Cayenne ) yağlarını hint yağı ile karıştırarak lokal ağrılarda kontrol sağlanabilir.

  • Ayrıca adele ve eklem ağrılarında gazlı bez hint yağı karışımına batırılıp sıkıldıktan sonra kompres şeklinde uygulanabilir.

                                   



Mantar enfeksiyonlarını tedavi eder :

  • Hint yağında bol miktarda bulunan risinoleik yağ asidin yıkım ürünü olan undesilenik asit sayesinde hint yağı güçlü bir mantar önleyici özelliğe sahiptir. Saçkıran, atlet ayağı ve kasık mantarı gibi yaygın mantar hastalıkların tedavisinde kullanılabilir. Bu yağı niouli veya frankincense gibi uçucu yağlar ile karıştırarak etkiyi daha da güçlendirebilirsiniz.

  • Biraz hint yağı ısıtın ve dokunabileceğiniz sıcaklığa gelene kadar soğumasını bekleyin. Etkilenen bölgeye yatmadan hemen önce uygulayın ve gece boyunca bırakın. Belirgin bir iyileşme görmek için bir hafta boyunca tekrarlayın. Enfeksiyon tamamen kaybolana kadar tedaviye devam edin.

                                          


                                           

Saç Uzamasını Destekler :

  • Vücudun herhangi bir yerine hintyağı ile masaj yapmak ekstra saç çıkmasına neden olmaz, ancak saçlı deriye uygulanırsa saç çıkmasına neden olur. Bunun nedeni bu ılık yağın dolaşımı arttırma kabiliyeti olabilir.

  • Yağı dokunulamayacak sıcaklıkta oluncaya kadar ısıtın ve sonra biraz soğumasına izin verin. Yağı hala ılıkken saçlı deriye parmak uçlarınızla uygulayın ve masaj yapın. Bu uygulama her gece yapıldığında farkı en az iki hafta içinde görebilirsiniz.

  • Hint yağını saçınıza sürerek hem parlak saçlara kavuşmuş olursunuz, hem de saçlarınız daha sağlıklı bir şekilde uzamış olur.

  • Hint yağı ile kafa derisinde saç kaybına neden olan enfeksiyonlarla da mücadele edilir. Antiseptik ve yatıştırıcı özelliği ile kepek, konak , egzema veya sedef gibi rahatsızlıklarda formüle edilebilir. Bu konuda eczacınıza danışabilirsiniz.

                                                 


Saç Rengini Artırır :

  • Hint yağı, saçınızın doğal rengini arttırmak, zengin ve kalın görünmesini sağlamak için kullanılabilir. Bu yağ nemi hapsettiği için nem tutucudur. Ayrıca saç pigmentinin kaybolmasını engeller. Saça uygulandığında saçtaki nemi korur , saç telini daha kalın ve daha koyu hale getirir.

  • Saçınızı yıkadıktan sonra havluyla kurutun. Bir çorba kaşığı hint yağını hafifçe ısıtıp parmaklarınızı içine batırın. Mümkün olduğunca çok saç teli üzerine yağ sürmek için parmakları saçlardan geçirin. Saçınızda hint yağını bırakın.