Yılın korkulan zamanı; Soğuk algınlığı ve grip sezonu ve uçucu yağların etkileri...

Hepimiz grip veya soğuk algınlığının başlangıcını hissederiz.  Önce boğazımızda normal olmayan hafif bir kaşıntı veya ağrı, sonra burun akıntısı, halsizlik ve bitkinlik….  Evet soğuk algınlığı geliyor veya daha kötüsü grip kapımızda….

Soğuk algınlığı ve grip aslında birbirinden farklıdır.  Fakat çoğu zaman karıştırılır.   Soğuk algınlığı ve grip semptomlarını iyi değerlendirmek ve tedaviyi ona göre uygulamak hastalığın seyri açısından önemlidir.

Soğuk algınlığında; Ateş nadir olarak vardır, genellikle burun tıkanması, sinüslerde doluluk, hapşırma, boğaz ağrısı görülür.  Sinüzit veya kulak ağrısına yol açar. 

Halbuki gripte 38-39’a varan yüksek ateş, baş ağrısı, genel vücut ağrı ve sızısı vardır.  Grip ise bronşit ve zatürre gibi daha ciddi rahatsızlıklara neden olur.

Elde para tutulması, tokalaşma, öpüşme, viral enfeksiyonun yayılmasını hızlandırır. Eğer hastalık belirtileri hissediliyorsa, insanlarla olan kontağımızı minimuma indirmek hastalığın yayılma hızını azaltması açısından faydalıdır.

Uçucu yağlar yüzyıllardır soğuk algınlığı semptomları ile baş etmede kullanılmıştır.  Uçucu yağlar çoğunlukla; banyolarda, buhurdanlık veya difuserlarda veya cilde masaj şeklinde kullanılırlar.  Uçucu yağlar enfeksiyonlara karşı savaşmakla kalmaz aynı zamanda bağışıklık sisteminin güçlendirilmesini de sağlarlar.

Grip soğuk algınlığı için eczacınızın tavsiye ettiği konvansiyonel ilaçların yanında ilaç dolabınıza uçucu yağları ve bitkisel tedavileri de eklemeyi   unutmayın…  

Uçucu yağlar ve bitkisel tedaviler, hastalığınızın daha hızla iyileşmesine yardımcı olacak, bağışıklığınızı güçlendirecek ve sizi virüslere karşı koruyacaktır.

Uçucu yağların faydalarından yararlanmanın en güzel yolu bu yağların inhale edilerek burun yolu ile solunum sistemi ve akciğerlere ulaşmasını sağlamaktır.

Uçucu yağları; diffusser, buhurdanlık ile odanıza yayarak veya sıcak su dolu bir kaba koyup başınızın üzerine havlu geçirerek inhale edebilirsiniz.

İnhale edilen soğuk algınlığı ve öksürük için kullanılan uçucu yağ karışımları burun kanallarını ve solunum yolunu açar, ayrıca antiviral etkisi ile virüsleri baskılar.

Burun akıntısı ve tıkanıklıklarında da inhalasyon yoluyla uygulanan buğu karışımları, masaj yağları ve banyolar kullanılır.

Herhangi bir enfeksiyonla karşılaştığımızda hemen ciddi yan etkilere sahip, bağırsak floramıza zarar verici antibiyotiklere sarılırız. Antibiyotik kullanımı doğru endikasyonda doğru şekilde uygulanmaz ise hem vücudumuza zarar verir hem bakterinin direnç geliştirmesini sağlar, ayrıca toplum sağlığına negative etki eder.

Grip ve Soğuk algınlığında antibiyotik tavsiye edilmez. Çünkü gribe virüsler neden olur ve virütik enfeksiyonlarda antibiyotiklerin etkisi yoktur. Kısacası bu önemli silahın gereksiz kullanması ileride ihtiyaç duyulduğunda etkisinin azalmasına veya kaybolmasına neden olur.

İster uçucu yağları hastalıklara karşı korunmada, ister eczacınızın önerdiği diğer tedavilerle birlikte kullanın, vücudunuzun virüslerle savaşma gücünü arttıracak ve virüsler üzerinde etkili tedavi sağlayacaksınız.  

Uçucu yağlar sağlıklı bir yaşam sürdürülmesinde faydalı ve etkilidirler. 

Uçucu yağ nedir? Kullanımları nasıldır?

Uçucu yağlar çok değişik ve karmaşık yapıda maddeyi bir arada bulundurmaları nedeni ile değişik ve çok sayıda etkiye sahip maddelerdir.  Uçucu yağlar bitkilerin çiçek, yaprak, kabuk, gövde veya meyvelerinden distilasyon yöntemi ile elde edilirler.  Uçucu yağlar her bitkinin özel aromasından sorumludurlar. Ayrıca bitkiyi dış etkenlerden korurlar.  

Bitkiler kendilerini dış etkilerden korumak amacı ile bünyelerinde çeşitli yağlar üretirler. Bu uçucu yağların mekanizmaları çok karmaşıktır bu nedenle uçucu yağlara karşı direnç gelişimi imkânsız gibidir.

Uçucu yağlar virüsler üzerine etkili bir tedavi sunarken, vücuttu başka bir bölgeye de zarar vermezler.

Uçucu yağlar aromaterapide 4 ana şekilde kullanılırlar.

Masaj: Kemik, kas ve sinir sistemini rahatlatır. Ayrıca citten geçiş sağlayarak sistemik etki oluşturulmaya çalışılır.

İnhalasyon: Halk arasında buğu olarak bilinen bir yoldur. Daha çok soğuk algınlığında kullanılır.

Uçucu yağ burun yolu ile alınıp akciğerlere kadar ulaşır.

Banyo: Banyolar Psikolojik rahatlama sağlarlar.  Uçucu yağın cillten emilimi ile sistemik etki oluşur.

Kompress: Başağrılarında , ateş vakalarında , soğuk algınlığında rahatlamak ve dolgunluğu yumuşatmak  için,  ayrıca cilt sağlığında kullanılır.

Hangi uçucu yağları soğuk algınlığı ve grip sezonunda kullanabiliriz?

Bazı uçucu yağlar doğal antiviral ve antibiyotik olarak algılanırlar.  Herbir uçucu yağın farklı ve kendine has bir etki mekanizması bulunmaktadır. Bu esansiyel yağlar sadece enfeksiyona neden olan bakteri veya virus ile savaşmakla kalmayıp, bağışıklık sistemini de güçlendirirler ayrıca, ruhsal sağlığımız üzerinde tedavi edici etkilere sahiptirler.

Hastalanıncaya kadar beklemeyin uçucu yağların koruyucu etkisinden yararlanın.

ÇAY AĞACI (TEA TREE):

Çay ağacı Avustralya ve Yeni Zelanda’da yetişen, boyu iki metreyi bulan, yassı bir ağaçtır. İsminin Çay ağacı olması Kaptan Cook’a dayanmaktadır. Yeni Zelanda’nın keşfi sırasında ağacın yapraklarını çay olarak kaynatan grup, sonrasında bu çayın iyileştirici ve temizleyici etkisini keşfeder.  Çay ağacı uçucu yağı Melaleuca Alternifolia’dan elde edilmektedir.

Çay ağacı birinci dünya savaşına kadar çok fazla bilinmemekteydi.  1923 yılında avustralyalı bilimadamı    Dr. A.R Penfold çay ağacının antiseptik ve bakterisid etkisinin, o zamanlar standart antibakteriyel olarak kullanılan fenol’den 12 kat daha güçlü olduğunu keşfedene kadar…

Çay ağacı uçucu yağı antiviral, antibakteriyel ve antiseptik etkilere sahip çok güçlü bir yağdır. Bu güçlü tedavi etkisine sahip uçucu yağ, aynı zamanda bağışıklık sistemini de aktive eder.

Eğer burnunuz tıkalı, başınız ve gögüs bölgenizde doluluk ve balgam hissediyorsanız çay ağacı ucucu yağını inhalasyon cihazına koyabilir veya çay ağacı uçucu yağı eklediğiniz sıcak bir banyoya girebilirsiniz.

Çay ağacı buharı; burun kanallarını temizler ve bakterilerin ölmesini sağlar.

İyi bir etki için; sıcak su dolu bir kap içine çay ağacı yağı damlatıp başınıza bir havlu geçirerek 5-10 dakika nefes alıp verin.  Bu inhalasyon burun kanallarının ve mukozasının rahatlamasını sağlar.

Çay ağacı uçucu yağı kesinlikle yutulmamalı veya içilmemelidir.

ÖKALİPTUS:

Okaliptüs, mersingiller (Myrtaceae) familyasından birçok türü bulunan geniş bir ağaçtır.

Türleri Avustralya'nın ağaç florasında egemendir. Çoğu Avustralya'ya özgü olan, 700'den fazla türü mevcuttur; bazı türler de Yeni Gine ve Endonezya'da bulunur. Okaliptüs dünyanın en uzun boylu ağaçlarından olup 100 metrenin üzerinde boya sahip bireyleri vardır.

Uzun ve iri gövdeleri sayesinde diğer ağaç türlerinden farklı olarak yetişkin bir okaliptüs ağacı bünyesinde 200 ila 1000 litre su bulundurabilir. Bu özelliğinden dolayı da bazı bataklık alanlara dikilerek bataklık kurutulabilir.

Okaliptus, Avusturalya oborjinleri tarafından enfeksiyonda, ateşte ve dezenfektan olarak kullanılmıştır. Daha sonra Fransız herbalist De Labillardiere tarafından inhale edildiğinde sıtma ateşini düşürdüğü bulunmuştur.

Okaliptus yapraklarından (Folia eucalypti) buhar distilasyonu yoluyla okaliptus yağı elde edilir. Bu yağ Cineol bakımından zengindir.

Cineol içerikli yağlar, influenza ve soğuk algınlığındaki etkilerinden dolayı ilaç endüstrisinde de kullanılmaktadır. Öksürük ve nefes açıcı pastiller, kremler, inhalasyon preparatları olarak birçok preperatın içinde yer alırlar.  Ökaliptus yağı, solunum yolu enfeksiyonlarına neden olan patojen bakteriler üzerinde, antibakteriyel etkiye sahiptir.

İnhale edilen ökaliptus yağı dekonjestan etkilidir ve bronşit tedavisinde kullanılabilir.

Dekonjestan ve antiviral etkilere sahip ökaliptus uçucu yağı, virus ile savaşmanın dışında, burun tıkanıklığını açar ve enflamasyonu azaltır. 

Ökaliptus uçucu yağı, inatçı öksürükler, sinus tıkanıklığı ve bronşitte mukusun dışarı çıkmasında doğal tedavi olarak kullanılır.

İnhalasyon cihazına birkaç damla ökaliptus yağı ekleyin burun tıkanıklığınız azalırken, bakterilerin ölmesini ve enflamasyonun azalmasını sağlayabilirsiniz.

Eğer boğaz ağrısından şikâyetiniz var ise ılık su dolu bir bardağa birkaç damla ökaliptus yağı damlatarak, gargara yapabilirsiniz.  Gargaranın yutulmaması önemlidir.

5ml badem yağı içine 5 damla ökaliptus yağı ile oluşturulan karışımı, boğaz ve göğüs bölgesine masaj yapabilirsiniz. 

Ayrıca balgam söktürücü özelliğinden faydalanmak amacı ile ökaliptus yaprakları ile infusion şeklinde çay hazırlanıp günde 1-2 fincan içilebilirsiniz.

Eğer soğuk algınlığı ve grip semptomlarına adele ağrısı ve sızısı da eşlik ediyor ise birkaç damla ökaliptus uçucu yağını sabit taşıyıcı (susam, zeytin yağ, jojoba vb.) bir yağ ile karıştırıp tüm vücudunuza masaj olarak uygulayabilirsiniz.

Kekik uçucu yağı antispazmotik, öksürük yatıştırıcı ve adele ağrısı giderici olarak etki eder.  Ökaliptus ve kekik karışımı da birlikte uygulanabilir.

Eğer ateşiniz varsa ökaliptus uçucu yağını, tıbbi nane yağı ile karıştırıp vücuda ateş düşürmek amacı ile uygulayabilirsiniz.

Ökaliptus yağı, anti-enflamatuvar ve analjezik etkisinden dolayı topikal olarak ağrı kesici krem ve merhemlerde de kullanılır.

Ökaliptus yağı ayrıca antimikrobiyal etkisinden dolayı kişisel hijyen preperatları ağız ve diş bakımı ve sabunlar içinde yer alır.

Ökaliptus yağı yaralanmalarda enfeksiyon önleyici olarak da kullanılabilir.

LİMON:

Limon uçucu yağı zengin bir vitamin deposudur.  İmmun sistemi uyarır, lökositlerin; savaşçı hücrelerin çoğalmasını sağlar.  Vücudun hastalık ile daha kolay savaşmasına destek olur. Limon yağı ayrıca kan dolaşımını arttırır.

ÇAM:

Çam uçucu yağı burun pasajını açmada hızlı ve etkili bir yağdır. Ayrıca boğaz ağrısı içinde kullanılır.  Çam uçucu yağı Pinus Sylvestris adlı ağacın iğneleri, kabuk ve kozalaklarından buhar distilasyonu ile elde edilir.

Banyolarda, temizlik ürünlerinde, antibakteriyel etkisinden dolayı kullanılır.

Ayrıca organik tarımda bitki koruyucu ajan olarak kullanılır.

Çam uçucu yağı tıkanıklığı açar, ekspektoran etkilidir. Mukusu parçalar ve solunum yolundan atılmasını sağlar. Bronşit tedavisinde etkili bir ajandır. 

Çam uçucu yağı genel olarak soğuk algınlığı ve gripte koruyucu olarak etki eder.

Çam ucucu yağı iyi bir antibakteriyel ve antidezenfektandır. Candida albicans, Herpes simplex , influenza gibi  önemli virüsler üzerinde  de etkilidir.

TIBBİ NANE:

Antiviral ve antiseptik etkili tıbbi nane uçucu Mentha piperita bitkisinden elde edilir.  Nane yağı hava yolunu açar ve öksürüğün tedavisinde rol oynar.  Öksürükte iyi bir ekspektoran olarak etki eder.  Ayrıca ateş düşürmede kullanılabilir.

Çocuklar ve bebeklerde kullanımı önerilmez.

Mentol içeriğinden dolayı topikal olarak çocukların yüz, boyun bölgelerinde kullanılması apne, bronşiyal spazm veya solunum problemlerine neden olabileceğinden kullanılması önerilmez.

Nane yağı ağızdan alındığında spazm çözücü olarak veya gastrointestinal problemlerde ibs (irritable kolon) , karminatif  (gaz giderici) olarak kullanılabilir.

Nane yağının ayrıca soğutucu etkisi bulunmaktadır.

TARÇIN:

Tarçın; antiviral, antimikrobiyal, antibakteriyel ve antifungal özellikleri bulunmaktadır.

Tarçın essansiyel yağı özellikle başedilmesi zor stafilokok enfeksiyonları üzerinde etkilidir.

Eğer soğuk algınlığı, boğaz ağrısı ve tıkanıklık yaşıyorsanız tarçın esssansiyel yağı kısa zamanda size şifa verecektir.

LAVANTA:

Hasta olmak vücudu yoran bir durumdur ayrıca burun tıkanıklığı buna eşlik ettiğinde hayatınız daha da zorlaşır, gece tıkanmalar ve uyku bozuklukları oluşabilir.  Lavanta uçucu yağının etkili kokusu sadece öksürük gibi solunum yolları enfeksiyonu, boğaz ağrısı, soğuk algınlığı ve gripte destek olmanın dışında sinir sistemini uyarır ve rahatlamayı sağlar.  Rahat ve sakin bir uyku sağlar. 

Lavanta yağının inhale edilmesi ile hava yolu açılırken, lavantanın antibakteriyel ve antifungal etkileri, enfeksiyon ile savaşmayı kolaylaşır. Bu tedavi edici yağ bağışıklık sistemini uyarır ve enfeksiyonlara karşı koruma sağlar.  Bu nedenle lavanta yağını banyonuz veya odanızdan ayırmayın ve düzenli olarak kullanın.

Lavanta yağını çocuklarınızda da rahatlıkla kullanabilirsiniz.

KARANFİL:

Karanfil uçucu yağının antiviral, antibakteriyel ve antifungal etkileri bulunmaktadır. Bu güçlü yağ, öksürük, baş ve diş ağrısında kullanılır.  Enfeksiyonla savaşır ve bağışıklık sistemini güçlendirir.

Karanfilin enflamasyon giderici etkisi solunum yolu problemlerinde öksürük, sinuzit ve bronşitte rahatlamayı sağlar. 

Eğer karanfil yağı cilde sürülecekse mutlaka badem, susam yağı gibi taşıyıcı bir yağ ile karıştırılarak sürülmelidir.  Karanfil yağında eugenol bulunmaktadır. Eugenol allerjik reaksiyona neden olabilir.

KEKİK:

3500 yıl önce sümerler tarafından dezenfektan olarak kullanıldığı bilinmektedir.

Kekik solunum sistemi enfeksiyonlarında, bronşit, öksürük, influenza , soğuk algınlığı ve  tıkanıklıkta etkili olarak kullanılabilir.

Antibakteriyel ve antiviral etkilere sahip bir yağ olan kekik yağı hastalıklara karşı korur. 

Kekik yağının limon,ökaliptus ve çay ağacı yağları ile birlikte kullanımı tıkanıklığı azaltır.

OREGANO –YABANİ MERCANKÖŞK

Oregano- Mercanköşk sadece italyan yemeklerine konan harika ve lezzetli bir baharat değildir.  Güçlü antiviral, antifungal, antibakteriyel , anti- paraziter ve enflamasyon giderici etkileri vardır. Bu dezenfektan ve antibakteriyel etkilerinden dolayı yüzyıllar boyu yiyecekleri bakterilere karşı korumada kullanılmıştır. Mercanköşk uçucu yağı solunum yolu enfeksiyonlarında, öksürük ve balgamın çıkarılmasında etkilidir.

Mercanköşk boğaz inflamasyonlarında ve öksürükte hedefi vuran bir yağdır.

Güçlü antiviral etkilere sahip olan bu yağ aynı zamanda iyi bir bağışıklık sistemi koruyucusudur.

BİBERİYE:

Eski Mısır’da tıbbi amaçla hem uçucu yağı, hem kendisi kullanılan bir bitkidir.

Biberiye uçucu yağı da antiseptik ve antimikrobiyel etkiye sahip bir ajandır.  Ekspektoran etkilidir. Soğuk algınlığı, bronşit ve öksürükte kullanılır.

Biberiye, limon ve ökalitus  karışımınını, sabit bir yağ ile karıştırıp  burun ve şakaklara  sürdüğünüzde tıkanıklık ve rahatsızlığınızın azaldığını göreceksiniz.